Napiwki w lokalu gastronomicznym

Napiwki w lokalu gastronomicznym
15 Wrz
1:36

W Polsce kwestia dawania napiwków ciągle nie jest tak popularna, jak na zachodzie Europy, ale musimy podkreślić, że i tak jest z tym znacznie lepiej, aniżeli miało to miejsce jeszcze kilka, a już na pewno kilkanaście lat temu. W związku z tym kelnerzy na napiwki mogą liczyć coraz częściej, choć oczywiście nie jest to jeszcze norma. Jak w związku z tym wygląda kwestia dawania napiwków w lokalach gastronomicznych?

Wysokość napiwku

To, czy damy kelnerowi napiwek, czy też nie w zasadzie zależne jest tylko i wyłącznie od naszych prywatnych preferencji. Jedni uważają, że należy je dawać każdemu kelnerowi, inni natomiast, że zasługują na nie tylko ci, którzy cechują się wysoką kulturą osobistą i wybijają się ponad przeciętność innych kelnerów. Jeśli uznaliśmy, że dany kelner zasłużył na napiwek, należy się jeszcze zastanowić nad tym, jakiej wysokości powinien być to napiwek.

Przyjmuje się, że do kwoty 100 złotych wysokość napiwku powinna wynosić 15% płaconego rachunku. Mniej, bo 10% powinniśmy zostawić kelnerowi, jeśli rachunek jest powyżej 100 złotych.

Karta lub w gotówce

Większość z nas napiwki płaci w gotówce, co też wydaje się być jak najbardziej racjonalne. Jednakże, jako że obecnie coraz rzadziej nosimy ze sobą gotówkę, a posługujemy się kartą, zdarzają się sytuacje, choć przyznajmy, że rzadko, że rachunek wraz z napiwkiem płacimy kartą. Jest to dość problematyczne, ponieważ nie mamy wówczas żadnej pewności, że pieniądze trafią do kieszeni kelnera. Całkiem możliwe, że zatrzyma je sobie właściciel danej restauracji. O wiele lepszym rozwiązaniem nawet przy płaceniu za rachunek kartą będzie wręczenie kelnerowi napiwku w gotówce. Wówczas mamy pewność, że dodatkowe pieniądze trafią do kieszeni kelnera lub do wspólnej puli napiwków.

« »

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *