Wyposażenie restauracji – czego nie może zabraknąć?

Wyposażenie restauracji – czego nie może zabraknąć?
21 Gru
11:28

Wiele osób stawia swoją karierę zawodową pod znakiem własnej działalności gospodarczej. Dobrym pomysłem jest otworzenie lokalu gastronomicznego lub restauracji. Takie przedsięwzięcie może być bardzo dochodowe, a dobrze prowadzona restauracja będzie przyciągać wielu klientów. Na początek trzeba przygotować biznesplan i zrobić listę niezbędnych sprzętów i akcesoriów, bez których restauracja nie będzie w stanie funkcjonować. To pozwoli na podjęcie pierwszych kroków. Jak wyposażyć restaurację? Co jest potrzebne w każdym tego typu lokalu?

Sprzęty

Nawet domowa kuchnia nie może sprawnie działać bez podstawowych sprzętów, które ułatwiają gotowanie oraz przechowywanie żywności. W restauracji nie może zabraknąć przede wszystkim dużej kuchenki oraz piekarnika. Dodatkowo należy zainwestować w pojemną lodówkę oraz zamrażarkę, co pozwoli na bezpieczne przechowywanie składników dań w menu bez obaw o ich zepsucie. Ponadto kucharz musi mieć do dyspozycji co najmniej kilka małych sprzętów AGD, takich ja mikser, blender czy krajalnica do warzyw. Przyspieszy to przygotowywanie dań i pozwoli obsłużyć większą ilość osób w jednym czasie. Opcjonalnym wyborem jest zmywarka – na początek, jeśli środki finansowe są zbyt małe, można odłożyć jej zakup na przyszłość, kiedy firma zacznie na siebie zarabiać. Gotowanie wymaga też posiadanie odpowiednich garnków, patelni, rondli oraz innych niezbędnych akcesoriów. Najlepiej mieć kilka sztuk z każdego rodzaju, żeby móc gotować jednocześnie kilka różnych potraw.

Zastawa stołowa

Talerze, szklanki, miseczki, kieliszki, sztućce to niewątpliwie konieczna zastawa stołowa w każdej restauracji. Bardzo dobrym pomysłem jest zakup talerzy, szklanek i filiżanek z logiem lokalu, jednak nie każdy rozpoczynający swoją działalność przedsiębiorca znajdzie środki na takie gadżety. Warto podkreślić, że są pewne sprzęty, w które warto zainwestować. Jednym z nich jest dystrybutor do talerzy. Pomoże on sprawnie zarządzać zasobami w restauracji, a do tego elegancko i profesjonalnie prezentuje się w kuchni. Większość dystrybutorów do talerzy wykonana jest ze stali nierdzewnej, co pozwala na utrzymaniu ich bez trudu w czystości.

Wystrój wnętrza

Ogromne znaczenie ma także wygląd oraz styl restauracji. Meble, dodatki i kolorystyka powinny tworzyć spójną całość i stanowić przemyślaną i współgrającą kompozycję. Dzięki temu miejsce będzie nie tylko wyjątkowe, ale również ciekawe i jedyne w swoim rodzaju. Nie trzeba wcale dużych nakładów finansowych, żeby wystrój robił wrażenie na klientach, wystarczy trochę wyobraźni, żeby uzyskać ciekawy efekt w swojej restauracji.

Inspirowane: Gort.pl – lodówki podblatowe

« »

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *