Patelnie do lokalu gastronomicznego

Czy funkcjonowałaby kuchnia bez patelni? Z pewnością nie i nie ma w tym nic dziwnego. Trzeba tu podkreślić, że jest to niezbędny sprzęt w każdej kuchni, dzięki któremu jesteśmy w stanie przygotować najróżniejsze potrawy. Oczywiście ważną rolę odgrywają one także i w lokalach gastronomicznych, gdzie równie często z nich korzystamy. Nasuwa się jednak pytanie, na jaką patelnię w takim lokalu postawić? Z jakiego powinna być materiału oraz jakiej wielkości? Na te i kilka innych pytań spróbujemy dać odpowiedź.

Wybór

Trzeba przyznać, że obecnie wybór na rynku jest wręcz przeogromny, a w związku z tym może być problem z tym, jaką patelnię akurat potrzebuje dla siebie, czy lokalu gastronomicznego. Zacznijmy od ich wielkości. Sporo osób stawia na patelnie większe, co można wytłumaczyć tym, ile możemy na nich przygotowywać dań, na przykład kotletów. Nie oznacza to jednak, że ten sprzęt gastronomiczny jedynie w dużym rozmiarze nam się przyda. Małe patelnie idealnie nadają się choćby do smażenia cebulki. Powinniśmy zatem postawić na patelnie o różnych rozmiarach.

Z całą pewnością bardzo ważny jest również materiał, z którego są one wykonane. Aktualnie patelnie mogą być żeliwne lub aluminiowe. Które z nich są więc lepsze? Ponieważ, są to dwa całkowicie różne materiały, patelnie żeliwne długo utrzymują ciepło, natomiast patelnie z aluminium szybko się nagrzewają, co dla lokalu gastronomicznego jest chyba najcenniejsze. Tak więc polecamy tu patelnie aluminiowe.

Praktyczny zestaw

Osoba, która chce nabyć kilka patelni i przy tym zaoszczędzić, na pewno o wiele lepiej sprawdzi się nabycie całego zestawu, niż nabywać je pojedynczo. Niekiedy jednak i tak będzie, że trzeba będzie dokupić patelnie pojedyncze, na przykład specjalną patelnię do ryb, której w zestawie nie będzie.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *