Termiczna obróbka potraw



Doskonale wiemy, że w lokalu gastronomicznym, bardzo ważne są urządzenia termiczne, które służą przygotowywaniu podawanych przez takie lokale potraw. Obecnie na rynku nie brakuje piekarników, prodiży i innych urządzeń tego typu. Należy mieć na uwadze, że większość z nich jest daleka od ideału, dlatego, że zabierają one nawet do 25% masy przyrządzanego dania, co jest już wynikiem bardzo niepożądanym. Mając kilka urządzeń tego typu, tylko zajmujemy sobie niepotrzebnie miejsce. Lokal gastronomiczny, a przynajmniej jego kuchnia i tak jest mocno ograniczona pod względem powierzchniowym. Na co w związku z tym postawić i czy jest jakieś urządzenie, które będzie w tym wypadku złotym środkiem?

Piec konwekcyjno-parowy

Jeżeli szukasz odpowiedniego sprzętu, który raz na zawsze rozwiąże powyższe problemy, dobrym wyborem może być tutaj piec konwekcyjno-parowy, który na pewno będzie spieniał twoje wymagania. Najważniejsze wydaje się to, że jest to urządzenie niezwykle wydajne, a to z tego względu, że charakteryzuje się duża funkcjonalnością. Możemy w nim gotować, blanszować, piec, smażyć, grillować i dusić. W dodatku nie będzie też problemu, jeśli będziemy chcieli poddać produkty obróbce w niskich temperaturach.

Dodatkowo, nie tylko z punktu widzenia funkcjonalności warto jest się takimi urządzeniami zainteresować. Nie bez znaczenia, na pewno jest także to, że jakość przygotowywanych potraw w takich urządzeniach jest na o wiele wyższym poziomie, w porównaniu do tych robionych w innych sprzętach termicznych. Plusem niewątpliwym jest na przykład to, że potrawy takie są soczyste i nie wysychają, a to dlatego, że chroni je para.

Kuchnia gazowa bez piekarnika 

Kupując sprzęt do zabudowy, możemy niemal dowolnie dobrać płytę grzejną i piekarnik. Druga zaleta to możliwość ich niezależnego rozmieszczenia w kuchni. Tak samo sprawa ma się na zapleczu gastronomicznym. Choć tu wykorzystuje się kuchnie gazowe zamiast płyt grzewczych.

Zaletą kuchni gazowej wolnostojącej jest zwykle niższa cena. Nie tylko samo urządzenie jest tańsze, oszczędzamy też na szafkach. Natomiast potem znacznie łatwiej ją wymienić – zarówno w domu jak i w restauracji.

W restauracji zazwyczaj potrzebujemy ponadto piekarnika specjalistycznego np.: pieca konwekcyjnego i dlatego właśnie chętniej wybierane są kuchnie bez piekarnika. 

Podsumowując, takie maszyny gastronomiczne są jak najbardziej dobrym wyborem. Dobrze jest więc mieć taki sprzęt, niż kilka innych urządzeń do obróbki termicznej. Będzie to korzyść nie tylko dla nas, ale również naszych klientów, którzy na pewno docenią przygotowane w takim piecu dania.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *