Napiwki w lokalu gastronomicznym



W Polsce kwestia dawania napiwków ciągle nie jest tak oczywista, jak na zachodzie Europy. Należy jednak podkreślić, że i tak jest z tym znacznie lepiej, aniżeli miało to miejsce jeszcze kilka, czy kilkanaście lat temu. W związku z tym kelnerzy na napiwki mogą liczyć coraz częściej. Jak więc wygląda kwestia dawania napiwków w lokalach gastronomicznych?

Wysokość napiwku

To, czy damy kelnerowi napiwek, czy też nie, w zasadzie zależy tylko od nas. Jedni uważają, że należy je dawać każdemu kelnerowi, inni natomiast, że zasługują na nie tylko ci, którzy cechują się wysoką kulturą obsługi klienta. Jeśli uznaliśmy, że kelner zasłużył na napiwek, należy się więc zastanowić nad tym, jakiej wysokości powinien on być.

Istnieje reguła, że do rachunek na kwotę do 100 złotych, wysokość napiwku powinna wynosić 15% płaconego rachunku. Natomiast 10% powinniśmy zostawić kelnerowi, jeśli rachunek jest powyżej 100 złotych.

Karta lub w gotówce

Najczęściej napiwki płaci w gotówce, co też wydaje się być jak najbardziej racjonalne. Jednakże, jako że coraz rzadziej nosimy ze sobą gotówkę, zdarzają się sytuacje, że rachunek wraz z napiwkiem płacimy kartą. Nie mamy wówczas żadnej pewności, że pieniądze trafią do kieszeni kelnera. Całkiem możliwe, że zatrzyma je sobie właściciel restauracji. O wiele lepszym rozwiązaniem, będzie wręczenie kelnerowi napiwku w gotówce. Mamy wtedy pewność, że dodatkowe pieniądze trafią do kieszeni kelnera lub do wspólnej puli napiwków.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *